Waarvoor dienen bèta-glucanen?

October 28, 2019

 

 

Bèta-glucanen zijn moleculen die het immuunsysteem stimuleren: ze kunnen het productieproces van cellen die toebehoren aan de witte bloedlichaampjes beïnvloeden en doen dus aan fagocytose: ze ruimen ziektekiemen en cellulair afval op. (1, 15)

 

Klinische studies hebben aangetoond dat de bèta-glucanen (1,3/1,6) de werking van het immuunsysteem verbeteren door diens belangrijkste cellen te activeren zodat deze sneller vreemde en gevaarlijke cellen kunnen herkennen en vernietigen. (2, 3)

 

Eerste onderzoeken die het effect van bèta-glucanen op het immuunsysteem aantonen, gaan terug tot de jaren '40. Op het einde van de jaren '80 werd hun werkwijze gedefinieerd als: ze activeren specifieke receptoren die zich aan de oppervlakte van de "macrofage" cellen bevinden. Dit leidt tot een waterval van gebeurtenissen die uitmonden in een opzetting van een leger aan immuunverdedigers. (4)

 

Wanneer bèta-glucanen voor zes weken worden toegediend aan proefpersonen met een hoog cholesterolgehalte, dan nemen de LDL cholesterolniveau's af. (6, 7)

 

De viscositeit van de bèta-glucanen zou helpen om de afscheiding van insuline te limiteren. (13, 14)

 

De effectiviteit van het onstekingsremmende karakter van de bèta-glucanen is met in vivo tests op de mens al door meerdere studies aangetoond. (17)

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Posts à l'affiche

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Posts Récents
Please reload

Archives
Please reload

Rechercher par Tags